piątek, 21 marca 2014

Mrozone ciasto biszkoptowo-limonkowe - Pay de limón

Mrożony pay/pastel de limón byl pierwszym ciastem, które skonsumowałam na ziemi meksykańskiej i z miejsca się od niego uzaleznilam. Oczywiście ani ono, ani zaden inny wypiek dostępny na kuli ziemskiej nigdy nie dorowna naszym polskim serniczkom, makowcom, jabłecznikom itp, lecz, skoro jest się uzależnionym od glukozy tak, jak ja, owy słodki specjał kuchni meksykańskiej (wlasciwie "meksykańskiej", gdyż ciasto najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni angielskiej, lecz ponieważ przez ostatnie wieki przez Meksyk przewinelo się tylu najezdzcow, mozna bylo zgubić rachubę) z powodzeniem zaspokoi apetyt każdego ciastoholika.


Skladniki (na ok 8 porcji):

- ok 190gr-ow herbatników
- puszka mleka kondensowanego słodzonego (ok 380ml)
- opakowanie smietany kremówki (ok 250ml)
- pol kartonika mleka zagęszczonego niesłodzonego (chyba, ze lubisz bardzo słodkie)*
- 7 limonek
- szczypta soli

1. Wyciśnij sok z limonek. Jeżeli chcesz, możesz zetrzeć na tarce ich skorke (uprzednio sparzona wrzątkiem), jednakże przed dodaniem sprawdź, czy nie jest ona zbyt gorzka.

2. W osobnej misce mieszamy mleko zagęszczone z mlekiem kondensowanym słodzonym, smietana  i szczypta soli . dokładnie mieszamy.**

3. Do powstałej mieszaniny dodajemy partiami sok z limonek (po zetknieciu sie soku z mlekiem powinno wytworzyć się cos w rodzaju twarozku).

4. Plastikowa lub szklana formę dokładnie pokrywamy warstwa powstałego kremu , a następnie układamy na niej herbatniki. Calosc powtarzac az do momentu skończenia się skladnikow (przy czym ostatnia warstwa musi byc nasza mleczna mieszanina.***


5. Przykryta wiekiem lub folia aluminiowa formę wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny (najlepiej na cala noc).

6. Delektować się i nie myślec o dodatkowych centymetrach w okolicy bioder.


* Po hiszpańsku - leche evaporada - powinno miec konsystencje zwykłego mleka (cos w stylu -> tego)
** Mozna uzyc miksera
*** Bardzo wazne jest stopniowe dodawanie czesci biszkoptowej i mleczno-limonkowej. Dlaczego? Jakis czas temu z lenistwa wymieszalam wszystko juz w formie, a nastepnie powrzucalam do niej herbatniki. Wowczas wydawalo mi sie, ze wszystko jest tak, jak nalezy, lecz nastepnego dnia w trakcie nakladania porcji spostrzeglam, ze herbatniki znajduja sie jedynie na wierzchu.... 







10 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Z pewnością wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzina meksykanska dala temu ciastu piec gwiazdek ;).
      W razie pytan sluze pomoca :)

      Usuń
    2. Ooo, gratuluję, masz talent! :)
      Z góry dziękuję. :)
      PS Zazdroszczę Ci pogody, u mnie jest tragicznie. ;/

      Usuń
    3. Hihi, dziekuje ^^
      Przyznam sie, ze z checia zamienilabym sie z Toba miejscami, gdyz preferuje chlodek :D

      Usuń
  2. Wydaje sie byc na moim poziomie zdolnosci cukierniczych - jutro zrobie :D
    A herbatniki jakie konkretnie mozesz mi polecic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, to ciasto jest naprawde bardzo proste :) Polecam herbatniki Marias firmy Gamesa.

      Usuń
    2. Zrobilam, wyszlo super i smakowalo wysmienicie!
      Dziekujemy Karolciu :*

      Usuń
    3. Ciesze sie ogromnie :D i polecam sie na przyszlosc ;) !

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze bedzie smakowac :)
      Nie powiedzialas mi, czy smakowalo Ci meksykanskie kakao...

      Usuń